Free Microsoft Outlook Resources & Whitepapers

Attachments take a long time to load

Before I got my smart phone I had POP 3 and had no probs opening large vid
attachments. 2-7 MB (Very Fast) or large text attachments in Outlook. Once I
got the Smt. Ph I had to change to IMAP settings and have had numerous probs.
I don't understand why it takes so long to open an attachment or the screen
freezes in Outlook. Do I have a glitch, need to uninstall & reinstall, I
think the install disk has a repair option go that route? Or is it just
because this is a Gmail account which I have heard can give you fits. My ISP
server is Clearwire.
--
Microsoft Office 2003 Version
Students and Teachers Edition
Windows Vista Home Premium

Thank-you
Carl R


Post your answer or comment

comments powered by Disqus
We recently updated a desktop to Outlook 2003 running XP Pro. The client uses
a Blackberry as well. Now the Calendar takes a very long time to load and
when the client tries to open a personal folder Outlook runs a check on the
folders. Any input?

I am running Outlook 2007 and most times when I open Excel attachments, it's takes a long time to open.  It only affects Excel attachments.

When adding/modifying/deleting any user from AD, my GAL takes a long time to
reflect the change.

For example if I were to create a new account or simply modify a phone
number on someones AD account, the GAL would take HOURS to update.

Any ideas?

I use outlook to connect to my hotmail account.

When a see a new e-mail message and click on it, it takes a long time to
display the message. This usually amounts to about 20 seconds.

My OS is vista. I use Outlook 2007.

Any possible solutions?

11/Feb/2008 8:15

Suddenly, it takes a long time to send a message from writing it to the
Outbox in MS Outlook 2003.

½ of the messages that I compose take the normal time, about ¼ second while
the other half take about 15 seconds to send.

I am writing about messages that do not have graphics and/or a lot of text.

Why do about half of my messages take so long to send and how can I fix
things so the messages are all sent in a timely manner?

Thank you,

Barry Karas


Hi, I have encountered Outlook 2007 Client takes a long time to send email using Windows 7.  

Pls advice. thanks.

Regards & Thanks

Before I got my smart phone I had POP 3 and had no probs opening large vid
attachments. 2-7 MB (Very Fast) or large text attachments in Outlook. Once I
got the Smt. Ph I had to change to IMAP settings and have had numerous probs.
I don't understand why it takes so long to open an attachment or the screen
freezes in Outlook. Do I have a glitch, need to uninstall & reinstall, I
think the install disk has a repair option go that route? Or is it just
because this is a Gmail account which I have heard can give you fits. My ISP
server is Clearwire.
--
Microsoft Office 2003 Version
Students and Teachers Edition
Windows Vista Home Premium

Thank-you
Carl R

We've got a user that regularly gets a word doc from his clients. when
he tries to open the attachment, it can take literally a minute, up to
a minute and a half before the file opens, and we're only talking a
single page of text.

When he forwards the email to me, I can open it almost instantly.

As far as software goes, we're all on Office 2003 Small Business
(using cached exchange mode), Win XP with all updates, and AVG
Enterprise 7.x antivirus. The systems are Dell Optiplex 745's with
Core 2 chips and at least 1Gb of RAM.

For all intents and purposes, this user shouldn't be having any issues
with opening the files. Is there some way to find out what attachments
take so long to open?

We've got a user that regularly gets a word doc from his clients. when
he tries to open the attachment, it can take literally a minute, up to
a minute and a half before the file opens, and we're only talking a
single page of text.

When he forwards the email to me, I can open it almost instantly.

As far as software goes, we're all on Office 2003 Small Business
(using cached exchange mode), Win XP with all updates, and AVG
Enterprise 7.x antivirus. The systems are Dell Optiplex 745's with
Core 2 chips and at least 1Gb of RAM.

For all intents and purposes, this user shouldn't be having any issues
with opening the files. Is there some way to find out what attachments
take so long to open?

Today it takes a long time to open messages in Outlook 2003. What could be
the reasons?

Thank you.
Hildegard

Hi;

We have an AddIn in C# (IExtensibility) and the main dialog in it takes a
long time to come up the first time. I've run it under the profiler and it's
not our code. Any idea as to what it can be?

Bringing up the AddIn does cause 8 DLLs to be loaded, some C#, some J#. The
are all strongly named and signed.

--
thanks - dave
david_at_windward_dot_net
http://www.windwardreports.com

Cubicle Wars - http://www.windwardreports.com/film.htm

e-mails with attachments or graphics (logos, etc.) in the body of the e-mail take a long time (1 minute) to open.  Doesn't take long to load.

Hi Everyone,

I am noticing that Outlook is very slow to open emails with background images which are placed into the body tag of a message. Usually when I create an email marketing campaign I give my email message a background picture by placing markup similar to the following into the body tag;

This just started happening. I have Vista and office 2007, neither of which
I like, but lately when I click on a link from Outlook it takes forever to
load on IE. If I open IE and copy and paste the link it opens right up. Is
there a setting that I inadvertently changed or can change to fix this? It
wasn't happening prior to a few weeks ago so I am thinking I changed
something or some update changed something. Please help.

Hello, I got a user with an exceptional big mailbox (around 2GB) running
Outlook 2003 in cached mode and he complains that he often gets the error
message "The mailbox datafile was not closed properly and must be checked for
errors" which takes quite a long time due to sheer size of the file.
The user is using a laptop with a dockstation and complains that the problem
often occurs when he undocks the computer so do you have any ideas what might
cause the problem with the mailbox datafile and how to prevent it in the
future?

Hi;
I have exc2k3 SP1 on a win2k3 SP1.
Exchange takes too long time to shut down or boot up.. is there a way to
speed this up. any tools, any methods, or prsedure i can use?

Thanks
Mike

Hello,

We are migrating from Exchange 2000 to Exchange 2007 (and then eventually 2010). In the meantime however, I need assistance with some issues I'm seeing in my Exchange 2007 cluster. I have an active/passive node configurations throughout my organization and notice this behavior on each node. Currently, the Exchange 2007 system is completely empty, with no user data in the system.

When I failover from one node to the other, the process initially takes a long time to complete (about 6-7 minutes). The majority of the time (about 4 minutes) is spent during the verification portion of the move.

I also notice the following event log message appear about 5 times right before the migration completes:

Exchange Search Indexer has temporarily disabled indexing of the Mailbox Database serverstoragegroup1serverstoragegroup1db1 (GUID =

2bdc71aa-bcd5-4e4b-80c8-4c032d72c16d) due to an error

(Microsoft.Mapi.MapiExceptionNetworkError: MapiExceptionNetworkError:

Unable to make admin interface connection to server. (hr=0x80040115,

ec=-2147221227)

Diagnostic context:

......

Lid: 10648 dwParam: 0x6D9 Msg: EEInfo: Generating component:

2

Lid: 14744 dwParam: 0x6D9 Msg: EEInfo: Status: 1753

Lid: 9624 dwParam: 0x6D9 Msg: EEInfo: Detection location:

501

Lid: 13720 dwParam: 0x6D9 Msg: EEInfo: Flags: 0

Lid: 11672 dwParam: 0x6D9 Msg: EEInfo: NumberOfParameters: 4

Lid: 8856 dwParam: 0x6D9 Msg: EEInfo: prm[0]: Unicode

string: ncacn_ip_tcp

Lid: 8856 dwParam: 0x6D9 Msg: EEInfo: prm[1]: Unicode

string: NYMBX01N2

Lid: 12952 dwParam: 0x6D9 Msg: EEInfo: prm[2]: Long val:

-1988875570

Lid: 12952 dwParam: 0x6D9 Msg: EEInfo: prm[3]: Long val:

382312662

Lid: 24060 StoreEc: 0x80040115

Lid: 23746

Lid: 31938 StoreEc: 0x80040115

Lid: 19650

Lid: 27842 StoreEc: 0x80040115

Lid: 20866

Lid: 29058 StoreEc: 0x80040115

at Microsoft.Mapi.MapiExceptionHelper.ThrowIfError(String message,

Int32 hresult, Int32 ec, DiagnosticContext diagCtx)

at Microsoft.Mapi.ExRpcAdmin.Create(String server, String user, String domain, String password)

at

Microsoft.Exchange.Search.NotificationWatcher.NotificationWatcherThread(

)).

It's not consistent. Sometimes the failover happens quickly. Other times it takes a while. It seems that the failover takes a long time if I wait a while before failing over (i.e. if I wait 8-10 hours, then I experience the long failover time, vs subsequent failovers within 2-3 hrs).

Any ideas on how I can troubleshoot this?

Thanks!

Can anyone please tell me why my OE6 is taking 2-3 minutes to open and if
there is a fix to solve this issue? The program just hangs on the splash
screen for several minutes until the Inbox finally appears. It started to be
a problem after I recently installed the 2008 Trend Micro Internet Security
software. I'm not sure if this what caused it or not as the 2007 version
didn't cause this problem.

When I create a new AD user (W2K) with an Exchange (2000) mailbox, it takes
a long time ( sometimes 1 day) before I can use it in Outlook.
Untill that time it is not vissible in my OL adresslist and I can not use
the e-mailadres.
Even a restart of the Exchange services does not help.

How can I solve this problem?

Kees

Just recently it has started to take a long time to send out e-mails to a
distribition list. I think it started after I downloaded some Office updates
within the past month or so.

Anyone else had this problem? Any solutions?

Thanks,

FC Bock

Hi

I'm using OE6 and IE6. IE6 is very slow to load. In particular when using
the BBC.co.uk site, which has the ability to play "videos", IE takes a long
time to load up. When IE7 first was released I had it installed but found
it had bugs so I reverted to IE6. Now, IE6 is giving me issues.

Please can some advise me on this problem.

Thanks

Upon starting computer, Outlook 2007 takes an real long time to open, I also
can not access any existing emails until the send receive process has ended.

Also when I click on Bcc for the address book, it takes a real long time to
open the address book. (first time only)

I have a user who is having an issue opening Excel 2010 attachments and navigating to links in emails.  The user is using Outlook 2010, and when he clicks to open an Excel attachment it takes about 3:30 to open the file.  I have tried many things including uninstalling/reinstalling Office 2010.  I can't seem to figure out what is going on.  Any help would be appreciated.

Hi.

I have a peculiar problem with some of Exchange servers in our enterprise. After a server reboot, when you see the services.msc, the Exchange System attendant is in the "Starting" state. It takes a long time (15-20 minutes) to get the service in the started mode. The IS is dependent on SA, and due to the delay in starting SA, the entire downtime exceeds. I checked the event log, but no significant errors are found.

Have any of you faced similiar issues? what could eb wrong?

Please help..!

Rajesh.


Not finding an answer? Try a Google search.